Actueel

Junior Adviseur Jonah Link versterkt Dr2 New Economy

Vanaf 1 april 2019 is Jonah Link aangenomen als Junior Adviseur bij Dr2 New Economy. Jonah zijn ervaring als freelance adviseur en onderzoeker op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie sluit aan bij de behoefte in het groeiende portfolio van Dr2 New Economy.

Tijdens zijn master, Sustainable Business & Innovation in Utrecht, is Jonah als zelfstandig ondernemer aan de slag gegaan en heeft hij aan verschillende projecten meegewerkt voor zowel overheid als bedrijfsleven door het geven van trainingen en workshops. Op basis van de kennis en ervaring die Jonah de afgelopen jaren heeft opgedaan is hij ervan overtuigd dat de transitie naar een fundamenteel duurzame economie voornamelijk wordt belemmerd door sociale en economische factoren. De stap naar de nieuwe economie vraagt daarom om een creatieve en ondernemende houding waarbij overheid en het bedrijfsleven intensief samenwerken om een mooi toekomstperspectief te realiseren. Op basis van deze overtuiging is Jonah begonnen als junior adviseur in het snelgroeiende team van Dr2 New Economy.

Gedurende zijn studie heeft hij zich gespecialiseerd in onder andere de sociale en economische implicaties bij duurzame en technologie gedreven innovatie. Verder is hij afgestudeerd op circulaire strategieën bij het voorkomen van voedselverspilling in opdracht van gemeente Amsterdam. De bevindingen van het onderzoek van Jonah worden op dit moment voortgezet in samenwerking met Universiteit Utrecht en gemeente Amsterdam. Hier wordt een tool ontwikkeld waarmee horecazaken de hoeveelheid voedselverspilling in kunnen schatten, de kosten te zien krijgen en op basis daarvan verschillende oplossingen en de potentiële impact op zowel economische als milieu-indicatoren.

In zijn onderzoek ondervond hij dat in de Amsterdamse horeca sector op dit moment ongeveer 34.580 ton eetbaar voedsel per jaar wordt verspild. Een groot aandeel van deze verspilling vindt al plaats tijdens het snijden en bereiden van producten. Het menu is vaak zo ontworpen dat er bij de inkoop geen rekening wordt gehouden met nog eetbare reststromen. Exemplarisch hiervoor was dat er in een van zijn case studies courgettes en tomaten ingekocht werden waarvan meer dan 70% vrijwel rechtstreeks in de vuilnisbak belandden. Chefs kunnen bij de samenstelling van het menu al rekening houden met reststromen door deze hoogwaardig te verwerken in andere recepten op de kaart. Zo ontstaat er een dubbele winst doordat er minder hoeft worden ingekocht. Dit zorgt voor minder transport, (indirecte) CO2-emissies en lagere kosten.

Jonah heeft zijn master in Sustainable Business & Innovation afgerond aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast was hij deelnemer aan het master label programma van Climate-KIC gericht op het tegengaan van klimaatverandering door middel van ondernemerschap en innovatie. Daarvoor heeft hij zijn bachelor Future Planet Studies behaald aan de Universiteit van Amsterdam met een specialisatie in Planologie en circulaire gebiedsontwikkeling.

Verder kennismaken met Jonah? Klik hier voor zijn persoonlijke pagina.